Golgota oltárkép

/album/golgota-oltarkep/dsc-2433-ma%cc%81solata-%282%29-%281%29-jpg/
/album/golgota-oltarkep/img-0081-jpg/
/album/golgota-oltarkep/img-0084-jpg/

—————


Számos murális munkát készítetem az elmúlt 15 évben. Ezek a  seccók, feskók, és pannók nem szoktak belekerülni a portfóliómba, és ezen a weblapon sem jelenítem meg a murális munkáimat. Mivel ezek minden esetben konkrét megrendelések, valamilyen  prekoncepció, vagy terv alapján készülnek valaki elképzelésén alapulva, ezért nem tartom ezeket saját szellemi termékeimnek,  ezek ilyenformán nem autonóm alkotásaim.

A 2014.-ben készült Golgota című alkotásom kivételt képez, mert ezt a kompozíciót teljesen önállóan készítettem el, magam terveztem. A Külső Ferencvárosi Szent Kereszt Plébániatemplom  meghívásáos pályázatot írt ki Golgota témájú festmény elkészítésére. Méretbeli megkötsen kívűl minden az alkotóra volt bízva

A Golgota kép kompozicióját a barokk festészeti hagyományokból merítettem. Késöbbi korok művészi kibillentették a centrumból a korpuszt, és az egész középkoron átívelő kompozíciós hierarchia emiatt megszünt. Ezért nyúlok vissza a hagyományos barokk Golgota ábrázoláshoz. Rembrandtnak van egy nagyon szép csoportfűzése a Három kereszt című rézkarcán. Ezt a rézkarcot élete végéig fejlesztette, tovább dolgozta, ám festményt nem készített belőle, sem Ő sem az utókor.  Nehéz téma, de mégis ezt választottam alapkompozícióul. 

Időben megbeszéltem a Budaörsi Passió játék szervezőével, hogy mivel 2014-ben épp nincs passiójáték, de a festmény kedvéért  30 statiszta beöltözik a helyszínen és segítenek a beállítás elkészítésében. Így Rembrandt beállítását élő, jelmezes modellek segítségével rekonstruálni tudtam. Szintén lényeges, hogy egy élő hagyományt, a budaörsi hívek passiójátékát vetem alapul, és nem a "fantáziámra" bíztam a színészek, karakterek kiválogatását.

A festményt az ARTUS stúdiójában készítettem el mert ott fért el a 4 és  fél méter magas , és 8 méter széles vászon. A vakkeret készítésést  és a vászon alapozását és újrafeszítését Jakucs János végezte el.

Megtekinthető: 1091 Budapest, Üllői út 145. Szentmisék  idejében, minden nap 08-08.30 és 18-18.30 között.


Képgaléria: Golgota készítése

/album/kepgaleria-golgota-keszitese/a689px-rembrandt-the-three-crosses-1653-1-jpg/
/album/kepgaleria-golgota-keszitese/golgota-terv-45x90cm-jpg/
/album/kepgaleria-golgota-keszitese/a2014-09-12-043-jpg/
/album/kepgaleria-golgota-keszitese/d206157-jpg/
/album/kepgaleria-golgota-keszitese/img-0044-jpg/
/album/kepgaleria-golgota-keszitese/img-0050-jpg/
/album/kepgaleria-golgota-keszitese/img-0067-jpg/
/album/kepgaleria-golgota-keszitese/img-0070-jpg/

—————