Számos murális munkát készítetem az elmúlt 20 évben, de ezek a seccók, freskók és pannók nem szerepelnek a portfóliómban, és ezen a weblapon sem jelenítem meg a murális munkáimat. Mivel ezek minden esetben konkrét megrendelések, valamilyen prekoncepció, vagy terv alapján készülnek valaki más elképzelésén alapulva, ezért nem tartom azokat saját szellemi termékeimnek, azok ilyenformán nem autonóm alkotásaim. Azok a munkák elsősorban négy gyermekem eltartásának anyagi stabilitását tették lehetővé.

A 2014.-ben készült Golgota című alkotásom kivételt képez, mert ezt a kompozíciót teljesen önállóan készítettem el, magam terveztem. A Külső Ferencvárosi Szent Kereszt Plébániatemplom meghívásáos pályázatot írt ki Golgota témájú festmény elkészítésére. Méretbeli megkötsen kívűl minden az alkotóra volt bízva.

A Golgota kép kompozicióját a barokk festészeti hagyományokból merítettem. Késöbbi korok művészi kibillentették a centrumból a korpuszt, és az egész középkoron átívelő kompozíciós hierarchia emiatt megszünt. Ezért nyúlok vissza a hagyományos barokk Golgota ábrázoláshoz. Rembrandtnak van egy nagyon szép csoportfűzése a Három kereszt című rézkarcán. Ezt a rézkarcot élete végéig fejlesztette, tovább dolgozta, ám festményt nem készített belőle, sem Ő sem az utókor.  Nehéz téma, de mégis ezt választottam kiindulásnak.

Időben megbeszéltem a Budaörsi Passió játék szervezőével, hogy mivel 2014-ben épp nincs passiójáték, de a festmény kedvéért  30 statiszta beöltözik a helyszínen és segítenek a beállítás elkészítésében. Így Rembrandt beállítását élő, jelmezes modellek segítségével rekonstruálni tudtam. Szintén lényeges, hogy egy élő hagyományt, a budaörsi hívek passiójátékát vetem alapul, és nem a "fantáziámra" bíztam a színészek, karakterek kiválogatását.

A festményt az ARTUS stúdiójában készítettem el mert ott fért el a 4 és  fél méter magas , és 8 méter széles vászon. A vakkeret készítésést  és a vászon alapozását és újrafeszítését Jakucs János végezte el. A vászon falra illesztését Kincses László vállalkozó végezte el.

Megtekinthető: 1091 Budapest, Üllői út 145. Szentmisék  idejében, minden nap 08-08.30 és 18-18.30 között.

Újdonságok

  • 2024.02.09 00:00

    Közeledés

    A Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában mutattam be a Reutlingeni csereprogram alkalmával...

Összes cikk

Elérhetőség

László Dániel
1114 Budapest Bartók Béla út 1

003630 5196558

© László Dániel.

Powered by Webnode